maitepsicocoach@gmail.com

Cuidar al cuidador

Cuidar al cuidador

El cuidador és aquella persona que té sota la seva responsabilitat i cura familiars o persones amb una situació de dependència, ja sigui per trobar-se en la vellesa o bé perquè hi ha algun trastorn mental darrere. El meu post anirà dedicat a aquest últim cas: als cuidadors de familiars amb trastorn mental.

Ser cuidador és una acte d’amor i generositat però que porta, en la majoria dels casos, a un desgast tant físic com psicològic, podent arribar, fins i tot, a una situació mútua de dependència.

Cuidar és una tasca difícil ja que implica canvis en l’esfera personal, familiar, laboral, en la salut i en l’estat d’ànim.

 

Pregunto:

 • Penseu que el vostre familiar us demana més ajuda de la qual necessita?
 • Us sentiu realment estressats en intentar compatibilitzar la cura del familiar amb altres responsabilitats?
 • S’ha vist afectada alguna àrea de la vostra vida?
 • Penseu que hauríeu de fer més?

 

Si heu respost afirmativament a alguna o a totes les preguntes, haureu de cuidar-vos més.

De vegades, tendim a protegir en excés als nostres familiars, minvant la seva capacitat d’autonomia i minvant també la nostra energia.

 

Cuidar-se implica en aquests casos:

 1. Gestionar tasques i temps: de vegades, alguna cosa tan fàcil com escriure sobre el paper que s’està fent dia a dia i veure si puc arribar a tot o bé estic per sobre dels meus límits; veure també el seu puc comptar amb algú; prioritzar).
 2. Afrontar emocions i creences (aquelles que no ens ajuden ni ens faciliten el dia a dia): sentiment de culpa, reconèixer les nostres pròpies limitacions i el dret a estar enfadats o de mal humor; entendre que m’està passant). Anticipar ansietat sobre el que pugui passar; cal basar-se en el dia a dia. Els “I si…” no ens porten a cap costat.
 3. Cuidar la salud física: com mengem, sortir a caminar, dedicar-nos un espai de temps a alguna cosa que ens sigui gratificant.
 4. Buscar informació i recursos d’ajuda: a través d’Associacions, Creu Vermella, Imserso i altres entitats.

Per cuidar, cal cuidar-se primer.

 

Referencies:

 • Córdoba, R. (2010). La brújula del cuidador. Ayuda para familiares y cuidadores. Barcelona: Plataforma.
 • Prieto, V. (2013). La soledad del cuidador. Madrid: La esfera de los libros.
 • Guíes de la Creu Roja.